A tiszaföldvári fényjelenség – fotóval

Időpont: 2024. január 10., 18 óra 30 perctől este 21 óráig bezárólag

Helyszín: Jász-Nagykun-Szolnok megye, Tiszaföldvár

Az egyik facebook csoportban – majd utána egyre többen – tette közzé a hölgy az észlelését, amelynek az egyik adminisztrátora vagyok. Ó. Emesének sikerült fényképeket készítenie a jelenségről, de az elmondása alapján zoom-ot használt. Alapvetően egy fénypontot látott és a képeken kizárólag azért látszik hosszúkásnak az UFO, mert bemozdult a keze és nem tudta stabilan tartani a mobiltelefont. A fénypontot – amelynek alakja nem változott – kora este látta meg az égbolton, ami két és fél órán keresztül biztosan fent volt, majd végül bementek a házba. Úgy látta, hogy néha ereszkedett, néha pedig emelkedett, de nagyjából egy helyben állt. Kék, fehér, piros és zöld fényben vibrált. Az érdekesség még, hogy a nő állítása szerint műholdak vagy drónok is voltak körülötte.

 

 

 

Sajnos a beszélgetések során egyre nagyobb kavarodás és ellentmondás került a beszámolóba:

  • Emese először azt írta, hogy nem tudja merre volt az égen a jelenség, mert nem a csillagokat figyelte, hanem az “UFO-t”. Utána már azt mondta, hogy a Göncölszekér közelében. 
  • A műhold és a drón teljesen más magasságban mozog, szóval nem mindegy, hogy melyik repült a jelenség közelében. Ez “alakult át” pár hozzászólásával később a részéről már katonai drónná. Ám hogy a vaksötétben hogyan tudta megmondani, hogy azok katonai drónok, az jó kérdés. Később hozzátette, hogy nem az űrben volt, de akkor miért vetette fel azt az elején, hogy műholdak vannak körülötte?
  • Először azt állította, hogy nagyon távol és messze volt az UFO, azért is zoomolt rá, majd utána már azt, hogy a háztető felett volt 300 méterrel. Ha figyelembe is vesszük, hogy szerinte kicsit mozgott ide-oda vagy mozdulatlan volt, akkor ez már valójában több kilométer megtétele, hogy a “távolból” végül “300 méter magasságra” ereszkedjen le. Nem különben ha megkérdeztem volna, hogy mégis hogyan saccolta be a vaksötétben a 300 métert, úgy, hogy azt sem tudta megmondani, hogy pontosan merre van az égbolton, akkor biztosan nem tudott volna válaszolni. 

Összességében tehát az UFO egy pontszerű fény, ami kisebb mozgásokat tett ide-oda és végig hangtalan volt. A színe vibráló, piros, fehér és zöld volt. Ez a leírás egy az egyben a szcintilláció jelenségének tudható be. A csillagászatban szcintillációnak nevezzük a távoli, látható égitestek, légkörön át tekintett képének gyors és rendszertelen fényesség- illetve színváltozását. Az objektumok véletlenszerű fényváltozása annak tudható be, hogy a légkör hő- és anyagáramlásai befolyásolják az atmoszféra optikai tulajdonságait. Szabad szemmel is felismerhető jelenség, hogy a csillagok fénye „pislákol”, „sziporkázik” és úgy tűnik, hogy enyhe “imbolygó” mozgást végez a zavart légköri viszonyok miatt. Úgy vélem, hogy ez teljes mértékben magyarázatát adja a jelenségnek, mert minden stimmel rá. Ráadásul túl hosszú ideig nézte, ami megint csak arra utal, hogy egy szimpla csillagot látott az illető. A Göncölszekér közelében látható a Szíriusz, az égbolt egyik legfényesebb csillaga és szcintilláció esetén is megdöbbentheti a laikus érdeklődőt. A megadott időpontban tökéletesen látható volt. Bevallom, hogy jó pár évvel ezelőtt még én is bedőltem ugyanennek a látványnak, de végül be kellett látnom, hogy valóban csak szcintillációról van szó.

Mi a helyzet a műholdakkal és a drónokkal? Semmi különös. Valószínűleg a szemtanú ezeket is látta az égbolton és úgy vélte, hogy “megfigyelik” a jelenséget, holott alapvetően több tucat műholdat láthatunk az égen mindenfelé, ha felpillantunk. Ez már szimplán az ő további belemagyarázása volt. Minden ellentmondást is figyelembe véve ez a megbízhatatlan beszámolók közé tartozik. A szemtanú a lehetséges válaszokra és megoldáskeresésekre infantilisan reagált, valamint több ember letiltásába ment át a normális megbeszélés helyett. Ez egy tipikus és sajnos gyakori érzelmi reakció az emberek részéről. Sokan szeretnének látni különleges dolgot és valódi, megmagyarázhatatlan jelenséget, de mint tudjuk, az UFO-esetek 90 százaléka megmagyarázható. Ez sem kivétel alóla. 

Ráadásul a nő azt is állította, hogy pár évvel korábban sikerült véletlenül egy földönkívüli lényt lefényképeznie, amikor a párjával készítettek egy közös fotót. A lény a háttérben látszódik, legalábbis szerinte. Ez semmi más, mint a pareidolia jelensége, azaz mint amikor felhőkben látunk különböző figurákat és alakokat. Ha a hátam mögött van egy földönkívüli egy selfie készítésénél, akkor biztos, hogy észre veszem. Ők azonban semmit nem láttak, csak utólag van belemagyarázva egy homályos és pixeles foltba valamilyen idegen lény. Én magam még azt sem látok benne, bárhogy is próbálom.

A bulvármédia felelőtlenségét az is mutatja, hogy ezt az esetet valamiért felkapta és számos médiafelületen megjelentette, holott a valóban komoly esetekkel sokszor nem foglalkoznak. A számos oldal közül egyetlen egy volt az, ami engem is megkeresett a kérdéskörben és a válaszomat is jelentősen megvágva tették közzé a cikkükben.

Ha neked is volt tapasztalatod, akkor kérlek küldj egy részletes leírást a következő e-mail címre: miskolcilaszlo1988@gmail.com