Cikázó, fénylő gömb UFO a felhőben – videóval

Időpont: 2022. december 11.,  16 óra 43 perc

Helyszín: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Sajólászlófalva

 

 

 

K. Zs. szemtanú a Varbó és Sajószentpéter közötti buszmegállóban várta a buszt, Sajólászlófalván. Ekkor vette észre az azonosítatlan repülő tárgyat, amelyről így írt:

“Igazából annyi történt, hogy vártuk a buszt. Én, a párom és az apukám. Egyszer csak velünk szemben, megláttuk az égen úszó és különböző manővert végrehajtó jelenséget a felhők árnyéka mögött. Több felvételt is készítettem, de csak ezen látszódik mi történt.  Az a furcsa, hogy bal oldalról bejön egy fényes valami, mintha egy fényes követ beledobnának a felhőbe, aztán mintha lefékezett volna egy ponton és függőlegesen ment lefelé, majd megfordult. Látszik, ahogyan irányt változtat és iszonyat gyors. A felvétel nincs felgyorsítva vagy megvágva, mert ez egy eredeti videó, amit a Samsung S21-es típusú mobillal készítettem. Sajnos sötét volt, mert akárhogy próbáltam világosítani vagy közelíteni, de nem lett jobb a felvétel. Többet is készítettem, de csak ezen az egyen látszik valami. Talán még a zöldes színe is kivehető a jelenségnek. Több ilyen volt az égen, de a telefon felvételen csak ennyi látszódik. Sajnos a felhők takarták, de szabad szemmel jobban lehetett látni. A videó úgy ért véget, hogy jött a busz, így már nem tudtam tovább filmezni. Nagyon megijedtünk. Kizártunk mindenféle repülő objektumot.”
 
 
Bár a felvétel elég szemcsés, azért jól látható, hogy valamilyen fénytünemény valóban bejön a képbe balról, majd berepül a felhőbe és meg is világítja azt.
A google térképen megkerestem azt a helyet, ahonnan a felvétel készült. Megtalálható a szóban forgó buszmegálló és hogy az út másik oldalán egy sík, zöld terület van, ahol távvezeték oszlopok sorakoznak. Ez a felvételen is látható és piros kerettel jelöltem be a a pontos helyet.
 

 

A lehetséges magyarázatok sorából kiesnek a repülőgépek, a ballonok, a műholdak, a reflektorfény és a hullócsillag is. Hipotetikusan felvethetnénk, hogy ez valamilyen plazmajelenség lehet, amit a kilencvenes években Verőczei Ernő UFO-kutató is látott és az ország számos pontján rögzítette őket a kamerájával. Egy másik kézenfekvő lehetőség, hogy gömbvillámot láthatunk, amely valóban hasonlóan néz ki. A videón látszódó felhőtípusok eltérőek, mert az alsók gomolyfelhőnek tűnnek, míg a felső, amelyben a fény is cikázik, az alacsony szintű rétegfelhő – ezért is másabbak a körvonalaik. Ez utóbbi felhőtípusból eső is eshet, így ez megerősíthetné a gömbvillám hipotézist, amelyet sokszor a villámlásokhoz kötnek. Ennek ellentmondanak azok a megfigyelések, amelyek tiszta időben történtek. Mindazonáltal hozzá kell tennünk, hogy az UFO-k esetében elég gyakori az ilyen érthetetlennek tűnő mozgás és cikázás. Többen azért zárják ki a gömbvillámot, mint magyarázatot, mert túl hosszú életűek és úgy tűnik, hogy intelligens vezérlésűek. Mivel a felvétel rövid, így ebben nem lehet dűlőre jutni. 

Első pillanatra a videó valósnak tűnik, ugyanis a fény-árnyék hatások az égbolton megfeleltethetők a valóságnak, de manapság már bármilyen felvételt lehet manipulálni. Ám a mai számítógépes animációk és képek sokkal jobbak, valamint látványosabbak szoktak lenni, mint ez a felvétel. Van azonban furcsaság is rajta: ha ez egy kézben lévő telefon, akkor túl szabályosan és egyenesen jön fentről lefelé a kép. Továbbá a kép előterében látható zöldes földsáv számomra túl élénknek, kissé furcsának tűnik, de a térképen látható, hogy azt a túloldalon lévő lámpasor is megvilágíthatja. 

Ha ez a felvétel valódi – bár ezt teljes mértékben nem merem kijelenteni -, akkor nagyon jónak mondanám, mert ritkán kapok ilyet. A szemtanú azt is megírta, hogy nem ez az első megmagyarázhatatlan élménye. 2009-ben az édesanyjával sétált a buszmegállóhoz, amikor egy diszkosz alakú fényes tárgy követte őket, majd a falu melletti szántóföld felé repült. Annyira fénylett, hogy árnyékot vetett a talajra. A lány felszállt a buszra, de az édesanyja egyedül maradt és hazáig követte a tárgy. Nagyon félt, de az ablakból kinézve látta, hogy a tárgy jobbra-balra mozgott az égen, majd végül eltűnt az éjszakában.

Ha neked is volt tapasztalatod, akkor kérlek küldj egy részletes leírást a következő e-mail címre: miskolcilaszlo1988@gmail.com