Fénytünemény a budapesti Csillagvizsgáló Intézet előtt – Saját észlelés

Szeretném megosztani egy saját észlelésemet, ami nemcsak az emlékeimben rögzült, hanem a füzetem lapjain is, ugyanis rögtön utána jegyzetelni kezdtem.

Időpont: 2018. április 12. (szerda) 22 óra 29 perc

Helyszín: Budapest, XII. kerület,  Konkoly-Thege Miklós út, méghozzá a Csillagászati és Földtudományi Intézet kapujában

Az este folyamán azért mentem ki a Normafa és környékére, hogy kicsit elvonuljak a nagyváros zaja elől. Akkoriban elég gyakran néztem a csillagos eget és volt nálam egy vadásztávcső is. Az előbb említett utcán sétálva késztetést éreztem, hogy nézzek fel az égboltra.

Hirtelen megláttam egy fényes tüneményt, amit szabad szemmel 3-4 másodpercig tudtam megfigyelni. A fény sárga színű volt és sziporkázó. A Szíriusz csillag az égbolt legfényesebb csillaga és fényessége -1, 46 magnitúdó. Eme mértékegység alapján a nulla számértékhez képest minél nagyobb magnitúdójú az égitest, akkor annál halványabb a fénye. A tünemény amit láttam, úgy -8-9 magnitúdó fényerejű lehetett és leginkább egy távoli, utcai lámpa fényéhez hasonlítanám. Egy helyben állt, mintha ki lett volna szögelve az égabroszra. Az égen a Göncölszekér (Ursa maior) és az Ökörhajcsár (Bootes) csillagkép között láttam. Pontosabban, ha összekötjük az Alkaid és a Seginus (gamma Boötis) csillagjaikat egy merőlegessel, akkor annak közepére helyezném a fényjelenséget.

Mivel tavasz volt, ezért ezek a csillagképek ebben az órában már igencsak magasan voltak és én is nagyon felfelé néztem. Nagyon meglepődtem, de eszembe jutott, hogy a kezembe van a vadásztávcső és azzal megtudom nézni a fényt. Sajnos az izgatottság miatt hiába emeltem a szememhez, nem találtam meg vele az égbolton és mire pár másodperccel később elvettem onnan, addigra a jelenség eltűnt. Körbenéztem az égen, de sehol sem találtam.

Nyomban megnéztem az időpontot és a nálam lévő noteszbe feljegyeztem az adatokat és készítettem egy vázlatot, amit alább közlök.

 

 

Rögtön magyarázatokat próbáltam keresni. Műhold azért nem lehetett, mert rengeteget megfigyeltem már – akkor este is – és még a lassabbaknál is észrevehető volt a mozgás, itt viszont ilyet nem érzékeltem. Tisztában vagyok azzal is, hogy ha a műholdakat olyan szögben éri a Nap fénye, akkor egy pillanatra fel is ragyoghatnak, de ennek a jelenségnek a fénye sokkal erősebb volt és ráadásul sárgás színű. A repülőgépet azért vetem el, mert akkor este elég sokat megfigyeltem és a Normafának van egy olyan pontja, ahol a szemből jövő repülőket is jól megfigyelhetjük, aminek nagyon erős a fénye. Azon a területen, ahol álltam nem jöhetett szemből repülő, mert maximum a gép hasát láthattam volna. Ettől függetlenül a repülőgép magyarázat nem hagyott nyugodni, ezért a következő este a megadott időpont előtt fél órával korábban kimentem a helyszínre és egy óra hosszát várakoztam. Ugyanezt megtettem egy héttel később is, hogy nem-e tévedek és egy menetrendszerinti járattal van dolgom. Azonban sem műholdat, sem repülőgépet nem láttam a meghatározott helyen és időintervallumban. Ezeknek a fényei amúgy is fehér színűek, nem pedig sárgák. A következő lehetőség az iridium-műholdak voltak, amelyeket 2017-ben kezdtek már lecserélni. Ezek igencsak erőteljesen felvillanhatnak és elérhetik a -8-as magnitúdót is. A lencsevégre kapott felvételeket böngészve viszont ezt a lehetőséget is kizártam, mert csak egy fényes sávnak tűnnek.

Az észlelés leírását és annak vázlatát elküldtem az Intézetnek, de válasz nem érkezett. Ezt követően elküldtem dr. Hegedüs Tibornak, a bajai obszervatórium vezetőjének, akivel korábban már leveleztem. Szerencsére válaszolt és a következőt írta le: a pár másodperces észlelés alapján is kizárható a meteor vagy a tipikus műhold. Annyit azonban hozzá tett, hogy akkoriban voltak az amerikaiaknak olyan tükörkísérletei, ahol fóliás fényvisszaverő gömb-műholdakat küldtek fel. Ezek igen nagy magasságú pályán mozognak és úgy is tűnhetnek, hogy állnak, amelyeken aztán megcsillan a Nap fénye. Nem állította, hogy ez lett volna vagy hogy akkoriban látszódhatott-e egy ilyen műhold a szóban forgott időpontban.

Így a jelenségre sajnos azóta sem találtam választ. Nem állítom, hogy egy űrhajó lett volna, de a hagyományos magyarázatok kifogytak.

Ha neked is volt tapasztalatod, akkor kérlek küldj egy részletes leírást a következő e-mail címre: miskolcilaszlo1988@gmail.com