Repülő gömb Pázdány egén – videóval

Időpont: 2024. január 15., 15 óra 45 perc

Helyszín: Baranya megye, Zók, Pázdány településrész

P. I. szemtanú a gépkocsiból vette észre az égen haladó gömbszerű UFO-t, amikor a párjával a gyerekekért mentek az óvodába. Gyorsan megálltak és két felvételt készített a mobiltelefonjával a jelenségről. Az egyik felvétel 42 másodperc hosszú, míg a másik 27 másodperces, tehát legalább egy percig tudta megfigyelni a jelenséget. Sajnos a gömb távozását nem látta, mert továbbmentek az autóval. 

 

I. szerint a gömb 2-3 átmérőjű lehetett, úgy 200 méter magasan volt és a felvételeken látszik, hogy bár van némi mozgása, de alig haladt az égbolton. Bár tévedések előfordulhatnak a pontos számadatokban, de a felvétel elég jó minőségű és tiszta, így fogadjuk el egy minimális hibahatárral az adatokat.

Megoldási lehetőségként felvetődhetne a luftballon. Azonban a felvétel alapján a gömb túl nagynak tűnik egy lufihoz képest. Többször láttam már luftballont szállni az égen magasan és alacsonyan is egyaránt, de még a zsinórját is ki lehetett venni, ami a felvételen nincs. Még egy enyhe légáramlat is tovább sodorja őket, de itt látszik, hogy nem erről van szó.

Többeknek is kézenfekvő lehet a meteorológiai ballon magyarázata. A legtöbb ballon fehér vagy sárgás színű, de ha nem süt rá túlságosan a Nap, akkor az árnyék hatása miatt sötétebb színűnek is tűnhet. A felvételen látható gömböt tehát be lehetne azonosítani egy meteorológiai ballonnal, viszont nem látható rajta – az egyébként távolról is jól megfigyelhető – felfüggesztés és a mérőműszer sem. Márpedig a videón látható gömb nincs annyira magasan, hogy a mérőműszert az emberi szem vagy a kamera ne érzékelte volna. Összességében a leírás ráillik, de a műszert hiányolom.

Van egy pillanat a felvételen, amikor mintha kissé lefelé ment volna a gömb, majd oldalirányban mozgott. Nem tudom az akkori szélviszonyokat, így arra sincs válasz, hogy a szél viszi-e a tárgyat vagy az önerőből teszi meg ezeket a manővereket. Én inkább tudnám elképzelni azt, hogy a ballon felfelé száll, minthogy a légáramlat lenyomja, bár a meteorológiai ballonok akár 200 grammot is nyomhatnak + a szonda súlya.

Összességében jó lehetséges megoldás lehet a meteorológiai ballon, de nem lennék biztos abban, hogy valóban az is látszódik-e a felvételeken.

Ha neked is volt tapasztalatod, akkor kérlek küldj egy részletes leírást a következő e-mail címre: miskolcilaszlo1988@gmail.com